Wanneer we iets aankopen zoals een koelkast of een wasmachine, maar ook een woning, dan weten we graag wat het verbruik hiervan is. Een EPC heeft de bedoeling om de woning op het gebied van energie te vergelijken en zo een beter beeld te krijgen van het verbruik. Het is een energiecoëfficiënt die alle eigenschappen van een gebouw zoals materialen, verwarmingsinstallatie, isolatiewaarden,… samenvat. De aanpak van het EPC zal echter veranderen vanaf begin 2019. Dat vraagt om een woordje uitleg.

 

EPC-principes

Het EPC bevat een aantal aanbevelingen die voor de verbetering van de energieprestatie kunnen zorgen. Desondanks legt het EPC geen verplichtingen op omtrent de uitvoering van de werken. Wanneer je een EPC laat berekenen is dit 10 jaar geldig en zodra er wijzigingen aan de woning hebben plaatsgevonden, kan het herzien worden. Indien er wordt overgegaan tot een verkoop of verhuur van een gebouw, ben je sowieso altijd verplicht om een EPC te laten berekenen. Een expert evalueert de toestand waarin een gebouw zich bevindt en verzamelt gegevens van de vloer, buitenmuren, dak, vensters, verwarmingsinstallatie en warm water.

 

Nieuwe wet vanaf 2019

Het EPC wordt vanaf januari 2019 in een volledig nieuw jasje gestoken. Het EPC blijft wel verplicht wanneer je een woning of appartement wil verkopen of verhuren, aan deze toepassing verandert helemaal niets. De principes blijven dus ongewijzigd, maar inhoudelijk gaat er één en ander veranderen. Het EPC gaat een heleboel nieuwe informatie bevatten en krijgt een totaal nieuwe look. De aanbevelingen die op het EPC vermeld staan, zullen heel wat concreter zijn en het kengetal wordt uitgebreid met een speciaal label. Tenslotte zullen in het nieuwe EPC+ de aanbevelingen ook verder uitgesplitst worden naar kostprijs toe. Zo zal je bij elk onderdeel een concreet zicht krijgen op de kosten die gepaard gaan met de uitvoering van die bepaalde optimalisatie. Dit zal het voor de gemiddelde EPC-leek een pak eenvoudiger maken om zicht te krijgen op de financiële haalbaarheid van de verschillende onderdelen van het rapport.

 

Oppassen voor controles

Belangrijk nieuws voor wie reeds in de startblokken staat om het EPC van zijn woning te laten vernieuwen in het licht van deze aanpassingen: alle geldige EPC die voor januari 2019 zijn opgemaakt blijven sowieso geldig en dienen dus niet vervangen te worden. Tenslotte willen we nog drukken op het belang om de wetten rond het EPC na te leven en te respecteren. Er worden namelijk controles op het EPC uitgevoerd door het Vlaams Energieagentschap (VEA). Wanneer je deze verplichtingen niet respecteert, kan een boete hiervan oplopen tot € 5.000. Voldoende redenen dus om voor de uitvoering van jouw EPC beroep te doen op een gespecialiseerde controleur.

 

Wil je nog meer informatie over een EPC? Of wil je zelf een EPC-berekening van jouw woning?
Aarzel dan niet en contacteer ons.

https://www.enermico.be/nl-BE/contact/

Enermico

Zwarte Dreeferf 11,
2490 Balen

0479 44 79 07
info@enermico.be

Maak uw afspraak